Puma (Vəhşi pişik)

Puma (Vəhşi pişik)
Maraqlı məlumatlar
10.09.2017 148
Dağ şiri kimi tanınan pumalar, Şimali və Cənubi Amerikada yaşayan yırtıcı heyvandır. Yalqız həyat tərzi keçirlər. Yaşadığı mühitə uyğunlaşma qabiliyyətinə malikdirlər. İnsanlar tərəfindən həddindən artıq ovlandıqları və təbii yaşayış bölgələrində insanlar məskunlaşdığı üçün onların sayı kəskin şəkildə azalmışdır.



Dəyişik iqlimlərdə  yaşayan pumalar çox müxtəlif rənglərə və gövdə quruluşuna malik olurlar. Amerika qitəsində yaquardan sonra ikinci ən böyük pişik olan puma, pələng, şir və yaquardan sonra dünyanın dördüncü ən böyük pişiyidir. Puma bəbirdən daha böyükdür.



Pumalar ölçülərindən asılı olmayaraq bütün məməli heyvanları ovlayırlar. Maral, ceyran kimi iri heyvanlar ilə birlikdə siçan, sincab kimi kiçik heyvanlar menyularını daxil olur. Ayrıca qoyun və gənc mal kimi ev heyvanlarını da ovlaya bilərlər. Bununla birlikdə vaşaq kimi yırtıcı heyvanlar da pumalar tərəfindən ovlana bilərlər. Məməli heyvanlardan əlavə quş və bəzi bölgələrdə balıq da yeyirlər. Qətiyyən leş yeməyən pumalar, sürünənlərə də toxunmazlar



Davamlı olaraq gizlənən bir pişik olan puma insanlardan uzaq gəzər, amma çox nadir də olsainsanlara hücum etdiyi məlumdur.



Pumalar gündüzlər görünsələr də ümumiyyətlə gecə hərəkət edirlər. İsti ya da soyuq hər cür iqlimdə yaşaya bilirlər. Erkək puma dişiyə nisbətən daha uzun yol gedə bilir.скачать dle 11.3


Загрузка...
Facebook Şərhləri
BİRQADIN Şərhləri (0)
ŞƏRH YAZ
ŞƏRHİNİZ SİZİN SİMANIZI TƏMSİL EDİR. ÖZÜNÜZƏ LAYİQ OLUN!